Vad är geocaching?

Här har jag samlat lite information om vad geocaching är för något.
Har många undrande bekanta så därför gjorde jag en liten ”Frågor och Svar” på de frågor jag oftast får.
Hoppas denna sidan hjälpte något!

Frågor ni får svar på är:

  • Vad är Geocaching?
  • Hur gör jag för att hitta en geocache?
  • Jag har ingen GPS! Kan jag geocacha då? 
  • Vad var det för saker i burken? 
  • Jag hittade en leksak med en bricka som har en kod, vad är detta? 
  • Hur loggar jag att jag har tagit en Travelbug? 
  • Vad betyder alla förkortningar? 
  • Vad betyder alla ikoner? 
  • Hur får jag hemsidan på Svenska?

Vad är Geocaching?
Geocaching är, med en snabb beskrivning, en ”skattjakt” med hjälp av GPS.
Allt började år 2000 i USA och sedan har det spridit sig rejält, i denna skrivande stund så finns det exakt 1,476,372 aktiva geocacher och över 5 miljoner geocachare över hela världen!

Hur gör jag för att hitta en geocache?
Man får fram koordinater via geocaching.com genom att bli medlem och söka på vart det finns geocache. Detta gör du i menyn ”Delta” och sedan ”Sök och Göm en geocache” Där kan du söka på din ort och då får du fram de geocache som ligger i orten.

På geocachens hemsida som du kommer in på genom att klicka på namnet, kan du läsa all information om den, hur svår den är att hitta, om den har någon hint och hur stor behållare det är. På denna sidan hittar du även koordinaterna och andras loggar.

Sedan lägger du in koordinaterna i din GPS och går till platsen som visas. Väl där kan du hitta en liten filmburk med magnet, eller en stor låda under en sten! Det finns oändligt med olika sorters geocache-behållare, som kan gömmas på oändligt olika sätt, det är helt enkelt bara att leta 😉

När du väl har hittat behållaren så är det bara att signera loggboken med datum då du hittade den, samt ditt användarnamn som du har på geocaching.com.

Men än är det inte slut!
Efter detta måste du lägga tillbaka behållaren på den rätta platsen, och sedan ska du även logga på hemsidan att du funnit behållaren.
Då går du in på geocachens egna sida klicka på ”Logga ditt besök”
Inne på den sidan kan du välja olika alternativ, oftast klickar man på hittad, eller inte hittad.
Sedan finns det en liten ruta där du kan skriva att du hittat den och alla geocacheägare blir glada om man skriver lite mer än bara ”Hej” eller ”Tack”. Skriv gärna att det var din första och berätta hur du upplevde det. Undvik att berätta alltför mycket om gömman, ibland finns det väldigt fiffiga gömmor som man inte vill ska avslöjas offentligt.

Nu har du loggat din första geocache! Grattis! Nu är det bara att fortsätta efter nästa. 🙂

Jag har ingen GPS! Kan jag geocacha då?
De allra första jag hittade, hittade jag genom att rita av kartan som finns på  geocaching.com. Sen skrev jag ner lite information om geocachen och gick ut för att leta. Detta fungerar kanske för de allra enklaste men det kan bli svårt i längden.
Antingen så kan du välja att köpa en GPS, eller så kan du också geocacha med din mobiltelefon om den har inbyggd GPS.
Tänk bara på att det drar mycket datatrafik, ifall du inte har något datapaket till din mobil.
Du kan antingen kolla om det finns någon speciell app som fungerar till din mobil, eller så kan du kolla om din mobil stödjer GCLive, ett geocachingprogram som jag för tillfället använder i min mobil.
Dock finns det många som tillslut köper en GPS ändå, eftersom en mobil inte har lika bra GPS-mottagning som en riktig GPS men det är en bra start om du är osäker på om detta är något för dig.

Vad var det för saker i burken?
I vissa behållare kan det finnas leksaker, eller andra saker. Detta är så kallat SWAGS  (Stuff We All Get), och betyder helt enkelt bytessaker!
Hittar du något du vill ha i en burk? Då är du välkommen att ta det! Du ska dock komma ihåg att ta du en sak, så måste du lägga dit en annan sak (gärna något likvärdigt). Lägg inte ner tråkiga saker som gamla kuponger eller liknande, det du lägger i ska vara något som nästa ska kunna vara intresserad av. Lägg heller inte ner mat eller godis, det kan lätt kleta ner hela burken eller dra till sig djur.

Jag hittade en leksak med en bricka som har en kod, vad är detta?
Grattis! Du har hittat en Travelbug! De kan se ut på många olika sätt, oftast är det små nyckelringar eller leksaker.
Detta är alltså ingen bytessak, utan en filur som är ute och reser från cache-till-cache.
Denna kan du plocka upp utan att behöva byta mot något annat, men du får heller inte behålla den.
Du måste även logga att du har plockat upp den, och logga den när du lämnar den någonstans.
Många Travelbugs har även ett mål de ska utföra, tex bli fotograferad vid  någon speciell plats, eller resa till den sydligaste geocachen som finns.

Hur loggar jag att jag har tagit en Travelbug?
Du tar muspekaren över ”Delta”, klicka på ”Spårbara objekt”. Väl här får du upp en ”Geocoins”-meny och ”Travel Bugs”-meny. Vad är då geocoin? Jo, detta är ett  ”mynt” som har en kod på sig, ungefär som Travelbugs (coins är ofta väldigt vackra, många geocachare köper sådana och samlar på). Du gör exakt samma sak med ett geocoin som Travelbugs.
Är det ett geocoin du hittat så klickar du på ”Hemsidan för Geocoin”, är det en travelbug du har hittat så klickar du på ”Hemsidan för Travel Bugs”.
Om du då går in på hemsidan för Travelbugs, så kommer du att se en ruta till höger där du kan skriva in koden som står på brickan. Tänk på att koden på brickan är hemlig, skriv inte ut den på något forum och lägg inte ut fotografier som visar koden. När du skrivit in koden och klickat på sök, så kommer sidan för TB’n upp! Här inne kan du läsa om vart den kommer ifrån, vad den har för mål, hur långt den har rest osv. Det är även här inne på loggar att du plockat upp den. Du gör det under ”Inställningar för spårbara objekt”

Vad betyder alla förkortningar?
När du loggar en geocache och kollar runt lite på hemsidan, så kommer du förmodligen att stöta på lite förkortningar, här är några av dom:
GC = Geocaching
TFTC – Thanks For The Cache (något man kan skriva i loggboken som finns i behållaren, om det finns plats. Skrivs även i logg över internet)
TB – Travelbug
TNLN – Took Nothing, Left Nothing (något vissa skriver i slutet av loggen för att berätta att de inte tagit något ut behållaren)
FTF = First To Find (skrivs när man är allra först med att hitta en nypublicerad cache)
STF = Second To Find
DNF = Did Not Find (något man skriver om man har varit och letat efter en geocache, men inte hittat den)
1/1, 5/5 osv. = Svårhetsgrad/Terräng på geocachen (Där 1 är lättast och 5 är svårast. 5/5 är riktigt svår med många delsteg och oftast speciell utrustning)
Mugglare = Det geocachare kallar personer som inte geocachar
TB-Hotell/TB-Motell = Oftast en stor låda som många TB’s kan vistas i. Ligger nära större vägar, städer och flygplatser, oftast lätta att ta.
GPX = Filformat för att överföra waypoints och geocacher.
GSAK = Geocacher Swiss Army Knife (bland annat ett hjälpprogram för att hantera filer i GPX-format)
CO = Cacher Owner (något man skriver om man vill nämna ägaren av geocachen)

Vad betyder alla ikoner?
Det finns många olika sorters geocache, här visar jag de fyra vanligaste. Vill du läsa om alla, så besök denna sidan.

Traditional = En tradionell geocache, detta är den vanligaste och som nybörjare så är det lättast att starta med en sådan geocache.
De ligger på koordinaterna som angivits på cachens sida.


Multi = Denna geocachen kräver att du först går till de angivna koordinaterna men sedan där får ledtråd till nästa.
Ofta kan den kräva matematik och att du ska besöka flera platser, läs informationen noggrant innan du letar efter den.

Mystery = En geocache som oftast inte ligger på de rätta koordinaterna, de flesta är väldigt kluriga och behövs räknas ut hemma, andra kan lösas på plats. Ibland kan det krävas att man går en runda med tradionella geocache för att samla på sig ledtrådar till finalen som kan vara en Mystery. I vissa fall kan en mystery ligga på de rätta koordinaterna men då kan det finnas tex kombinationslås på den, eller att man måste ha gjort en viss sak innan den kan loggas. Även när det gäller denna bör du läsa beskrivningen noggrant.

Event = Detta är en speciell geocache, då man inte besöker en behållare. Istället träffas man ett gäng geocachare, oftast i samband med cacheutsläpp (när man publicerar ett gäng geocache man lagt ut). Ibland samlas man bara för att träffas och ta en fika.
Även vid events så finns det alltid en loggbok man måste signera. Det finns även MEGA-events, det innebär ett event med över 500 deltagare. De har en egen ikon. Ett exempel på ett MEGA-event är FAD (Fumble After Dark) som är Sveriges enda MEGA-event än så länge.

Hur får jag hemsidan på Svenska?
Scrolla ner tills det inte går mer, där står det ”Choose Your Language”.

Vill ni läsa mer om Geocaching så finns denna sidan med lite information.

Annonser

2 svar till “Vad är geocaching?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s